Familieopstelling

Voel jij je altijd verantwoordelijk? Heb je moeite met het aangeven van grenzen? Herken je de behoefte aan erkenning en gezien willen worden? Of wil je meer inzicht in gebeurtenissen die je steeds overkomen?

Hardnekkige patronen in je dagelijks leven die je bewust of onbewust ervaart of waar je mee geconfronteerd wordt zijn vaak terug te voeren naar je systeem van herkomst, ofwel je familie. 

Wat is een familieopstelling?

Een opstelling kan over uiteenlopende persoonlijke thema's gaan die je graag zou willen begrijpen of waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Vaak zijn het vraagstukken waarin je vastloopt. Dit kan zijn op je werk, in je familie, in relaties, geldzaken, gezondheidsklachten, maar ook het niet verwezenlijken van je droom. Of puur op emoties gericht: waarom voel ik mij angstig of onzeker in bepaalde situaties? Veel persoonlijke kwesties vinden hun wortels in de gebruiken en omgeving waarin je bent opgegroeid. Vaak neem je onbewust patronen mee uit de familiegeschiedenis en dit kan tot zeven generaties teruggaan. Door een opstelling te doen krijg je inzicht in de kern van jouw vraagstuk, wat vaak in de onderstroom verstopt zit. Je ervaart in een opstelling wat er op een dieper niveau aan de hand is. Vanuit dit inzicht kan er beweging ontstaan in die situaties waarin je vastloopt of wat je wilt verwezenlijken. 

Hoe werkt een familieopstelling?

Er zijn verschillende manieren waarop je een opstelling kunt doen. De klassieke opstelling is in een groep mensen. Wij werken één op één met vloerankers. Het voordeel hiervan is dat je zelf actief het vraagstuk onderzoekt en ervaart. Jij hebt en houdt de regie. Samen verkennen we je vraagstuk. Hierna begeleiden wij je bij het benoemen van de thema's, die je vervolgens door middel van de vloerankers een plek geeft in de ruimte. Door hierop te gaan staan en er contact mee te maken krijg je informatie die je niet op andere manieren kunt verkrijgen. Het is een werkvorm die je vooral moet ervaren en wij zeggen altijd: "gun jezelf deze ervaring". Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een tafelopstelling te doen of aan een online opstelling via een speciaal hiervoor ontwikkeld programma waar we mee werken.

Wat brengt een familieopstelling?

Opstellingen geven bevrijdende inzichten op vraagstukken waar je vaak al langere tijd mee geconfronteerd wordt of mee worstelt. Het maakt datgene zichtbaar en voelbaar wat hiervoor onzichtbaar was en waar je vooral in je hoofd mee bezig was. Door inzicht te verkrijgen in het vraagstuk en te begrijpen waar het mee te maken heeft kun je ook een stap gaan zetten in het gaan oplossen hiervan. 

 

 

 

Meer weten?

Stuur ons een berichtje voor meer informatie of een afspraak!

Contact